Ziua Mondială a Sănătăţii Orale – o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor (FDI) este sărbătorită anual pe data de 20 martie, cu scopul creşterii, la nivel global, a gradului de conştientizare a populaţiei privind importanţa menţinerii unei stări optime a sănătăţii orale la orice vârstă.

Prima zi internaţională legată de Sănătatea Orală a fost anunţată încă din anul 1994, în Anul Internaţional al Sănătăţii Orale.

Federaţia Internaţională a Dentiştilor (FDI) subliniază, prin sloganul de anul acesta „Spune Aaaa! Acţionează acum pentru sănătatea ta orală!” importanţa efectuării controalelor  stomatologice periodice, alături de atenţia deosebită ce trebuie acordată, încă de la vârste mici, igienei orale corecte şi alimentaţiei sănătoase.

Ştim cu toţii că este mult mai uşor să previi decât să tratezi bolile: acest lucru este valabil şi în cazul dinţilor. Chiar dacă unele persoane sunt mai predispuse la anumite afecţiuni orale, şi la ele se poate micşora considerabil probabilitatea de a dezvolta aceste afecţiuni, prin însuşirea şi aplicarea consecventă a măsurilor de prevenţie.

Medicii stomatologi ne sfătuiesc să ne prezentăm de două ori pe an la control medical stomatologic, chiar dacă nu considerăm că am avea probleme în acest domeniu. Un control profesionist poate decela modificări de care nici nu ne dăm seama, şi ne poate oferi o posibilitate de rezolvare eficientă. În schimb, în cazul afecţiunilor avansate, neglijate, tratamentele stomatologice vor fi mult mai scumpe, neplăcute şi niciodată nu vor mai da satisfacţia deplină a dinţilor naturali şi sănătoşi.

Se recomandă reducerea consumului de dulciuri şi mai ales de băuturi dulci-acidulate (răcoritoare carbogazoase în primul rând) şi înlocuirea lor cu apă (1,5-2 litri pe zi). Copii de mici trebuie învăţaţi (nu prin „predici” ci prin exemplul dat de către părinţi, fraţi mai mari şi bunici) să se spele pe dinţi după ce au mâncat, măcar de două ori pe zi, cel mai important fiind curăţarea riguroasă a dinţilor înainte de culcare. Periajul corect se face întotdeauna de la gingie către marginea liberă a dinţilor, pentru fiecare arcadă dentară, şi cu mişcări circulare pentru suprafeţele de mestecare. Nu este o ruşine să purtaţi periuţa de dinţi cu Dvs. şi să o folosiţi la nevoie chiar dacă sunteţi în altă parte decât acasă.

Sănătatea orală este necesară pentru a putea trăi o viaţă deplină şi sănătoasă, pentru a ne putea alimenta corespunzător. Totodată, un zâmbet frumos cu dinţi sănătoşi conferă o stare de bine şi sporeşte încrederea în sine.

http://www.dspjsm.ro/fisiere/Promovare/INFOGRAFIC_Zi.sanat.orale.jpg

 

Leave a ReplyDSP Satu Mare - www.dspjsm.ro