Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa al şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii europene. Această campanie subliniază rolul important  al vaccinării în eforturile regionale și globale de promovare a sănătății, așa cum se prevede în Planul European de Acțiune pentru Vaccinare, Politica europeană pentru sănătate „Sănătate 2020”, Planul Global de Acțiune pentru Vaccinare și Agenda ONU 2030 pentru  o dezvoltare durabilă. În România, în perioada 2016-2019, până la data de 22.03.2019, au fost confirmate 16211 cazuri de rujeolă, din care 62 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, la nivel naţional au fost organizate campanii de vaccinare cu RRO (ROR) a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului. De asemenea, de la începutul sezonului de gripă 2018-2019 până la data de 22.03.2019 au fost confirmate 2108 cazuri de gripă și au fost înregistrate 180 decese confirmate cu virus gripal; au fost vaccinate antigripal 1327727 persoane din grupele la risc și au fost publicate recomandări pentru populație și pentru spitale. Campania IEC pentru celebrarea SEV este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti. Pe teritoriul național, „Săptămâna Europeană a Vaccinării” se celebrează în perioada 20-25 aprilie 2019. Sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a grupelor ţintă de populație. Pe teritoriul Europei, „Săptămâna Europeană a Vaccinării” se celebrează în perioada 24-30 aprilie 2019 și este parte integrantă a campaniei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – „Săptămâna Mondială a Vaccinării”. „Săptămâna Mondială a Vaccinării” are scopul de a sublinia necesitatea de conștientizare a beneficiilor vaccinării, pentru a garanta că fiecare persoană este protejată de bolile prevenibile prin vaccinare. Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Tema din anul 2019 „Să ne protejăm împreună. Vaccinurile sunt benefice”, încurajează oamenii să conștientizeze beneficiile vaccinării și să îi celebreze pe toți cei care contribuie în atât de multe feluri la protejarea vieții prin vaccinare. Cei care fac posibilă vaccinarea, zi-de-zi, sunt: – personalul medical care administrează vaccinuri, – părinții care aleg vaccinarea pentru protecția copiilor și – toți cei care caută informații bazate pe dovezi și le diseminează pentru împuternicirea celorlalți să acționeze în scopul protejării vieții.

06_EPS_Timisoara_Pliant_parinti_SEV_2019_doc 0

07_EPS_Timisoara_Poster_Rujeola_SEV_2019_doc

 

În data de 7 aprilie se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii care are, pentru anul 2019, tema propusă: promovarea acoperiri universale cu servicii de sănătate preventive.

Conform datelor OMS (Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii), aproximativ jumătate din populaţia lumii nu are acces la servicii esenţiale de sănătate. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de persoane (12% din populaţia lumii) plătesc cel puţin 10% din veniturile gospodăriei pentru serviciile de sănătate, iar 100 de milioane de persoane sunt împinse în sărăcie extremă (trăind cu 1,90 $ sau mai puţin pe zi) în urma cheltuielilor cu serviciile de sănătate.

Accesul la servicii esenţiale de sănătate de calitate şi la protecţie financiară în procesul de accesare a acestor servicii îmbunătăţesc sănătatea populaţiei, cresc speranţa de viaţă, protejează ţările de apariţia unor epidemii, reduc sărăcia şi riscul de foamete, creează locuri de muncă, susţin creşterea economică şi egalitatea de gen.

Conform OMS, acoperirea universală cu servicii de sănătate (UHC) defineşte asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătăţii, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare şi paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menţinând în acelaşi timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populaţiei în urma accesării acestor servicii. Ţările care investesc în UHC îşi asigură o dezvoltare sănătoasă a capitalului uman naţional. Din acest considerent, în ultimele decenii UHC a devenit o strategie cheie pentru atingerea progresului în ceea ce priveşte indicatorii din sănătate şi din alte domenii de dezvoltare.

România se situează pe locul 4 la nivelul ţărilor UE în ceea ce priveşte rata standardizată de mortalitate la 100.000 de locuitori pentru decesele prevenibile, având, în anul 2015, o rată de aproximativ 1,7 ori mai mare decât media ţărilor EU28.

În România, 40% din povara generală a bolii, măsurată în ani de viaţă ajustaţi pentru dizabilitate (disability adjusted life years – DALY), poate fi atribuită factorilor de risc comportamentali, respectiv fumatul, consumul de alcool, alimentaţiei nesănătoase şi activităţii fizice scăzute. Raportat la nivel european, cele mai importante probleme sunt reprezentate de consumul de alcool episodic excesiv, care în anul 2014 înregistra 53% în rândul bărbaţilor din România, cel mai mare procent din toate ţările UE, respectiv de obezitatea în rândul adolescenţilor, care, deşi se situează încă sub media UE, s-a dublat în ultimul deceniu, de la 7% în 2005-2006 la 14% în 2013-2014.

Având în vedere indicatorii crescuţi în privinţa bolilor prevenibile în România, cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Sănătăţii 2019, promovăm sloganul Zilei Mondiale a Sănătăţii 2019: Prin prevenţie, sănătate pentru toţi!

Ştim cu toţii că orice boală este mai uşor, mai simplu, mai eficient (şi mai ieftin) de prevenit decât de tratat. Înafară de adoptarea unui stil de viaţă sănătos, trebuie să conştientizăm faptul că apelarea la serviciile de sănătate asigurate de asistenţa primară de sănătate, inclusiv informare-educare sanitară şi programe de depistare activă precoce a bolilor (screening), precum şi anumite acte medicale cum ar fi de ex. vaccinarea, ne ajută la prevenirea, evitarea bolilor şi menţinerea sănătăţii.

Prezentarea succintă a serviciilor preventive menţionate în contractul cadru al CNAS*

 Serviciile preventive pentru copii pe grupe de vârstă şi sex.

Consultaţiile preventive sunt consultaţii periodice active, oferite persoanelor cu vârsta între 0-18 ani şi au ca scop identificarea şi intervenţia în tulburările de creştere şi dezvoltare şi în riscurile modificabile specifice pe grupe de vârstă şi sex

 • Consultaţia preventivă a nou-născutului la externarea din maternitate şi la 1 lună
 • Consultaţia preventivă a sugarului la vârsta de 2 şi 4 luni
 • Consultaţia preventivă a copiilor la vârsta de 6, 9, 12, 15 şi 18 luni
 • Consultaţia preventivă a copiilor la vârsta de 2 ani, 3 ani, 4 ani şi 5 ani
 • Consultaţia preventivă a copiilor la vârsta de 6 ani, 7ani, 8 ani şi 9 ani
 • Consultaţia preventivă a copiilor la vârsta de 10 ani, 11 ani, 12 ani, 13 ani, 14 ani, 15 ani, 16 ani, şi 17 ani.
 1. Serviciile preventive pentru adulţi asimptomatici

Consultaţia de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic are ca scop identificarea şi intervenţia asupra riscurilor modificabile asociate afecţiunilor cu pondere importantă asupra poverii îmbolnăvirilor: boli cardiovasculare şi metabolice, cancer, sănătatea mintală, sănătatea reproducerii.

Evaluarea complexă a riscului individual în funcţie de vîrstă/sex se realizează prin consultaţie şi /investigaţii specifice consemnate în riscogramă.

 • Consultaţii preventive de evaluare a riscului individual a adultului asimptomatic cu vârsta între 18 şi 39 ani
 • Evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătăţii (stilul de viaţă)
 • Evaluarea Riscului Cardiovascular
 • Evaluarea Riscului Oncologic
 • Evaluarea riscurilor privind Sănătatea Mintală
 • Identificarea unor riscuri semnificative legate de sănătatea reproducerii
 • Consultaţii preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic cu vârsta de 40 de ani şi peste
 • Evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătăţii (stilul de viaţă)
 • Evaluarea Riscului Cardiovascular (RCV)
   
 

În data de 2 aprilie se celebrează Ziua Internațională a Conştientizării Autismului.
Tema propusă pentru anul 2019 este: Înțelegerea și conștientizarea autismului, iar sloganul: „Să înțelegem autismul! Șanse egale și participare activă!”
Scopul este informarea și conștientizarea profesioniștilor din sănătate și educație despre problematica autismului și metodele de management al pacienților cu autism, și totodată și a părinților în general, părinților și aparținătorilor pacienților cu autism asupra posibilităților de diagnosticare, tratament și cu privire la realizarea deplină a drepturilor persoanelor cu autism. Sistemul sanitar, împreună cu personalul din educație și psihologii trebuie să se reunească în spirit de solidaritate pentru a conștientiza opinia publică în legătură cu autismul.
Autismul este o tulburare de dezvoltare neuropsihiatrică, cu diverse manifestări (de ex. acțiuni repetitive, monomane, comunicare limitată, interese foarte restrânse, deficiențe ale dezvoltării vieții emoționale).
1 din 160 de copii și aproximativ 1% din populația lumii au o tulburare de spectru autist (prescurtat ASD sau TSA). În România 3159 copii sunt diagnosticați cu ASD. Această tulburare este de 4 ori mai frecventă la băieți decât la fete. ASD începe în copilărie și tinde să persiste în adolescență și la maturitate. Unii oameni cu ASD pot trăi independent, alții au dizabilități severe și au nevoie de îngrijire și sprijin de-a lungul vieții.
Trebuie să subliniem importanța intervenției timpurii și a îmbunătățirlilor în planul comunicării și limbajului, al socializării, al comportamentelor. Persoanele cu autism au nevoie de mai multă susținere, de apartenența la un grup, de educație. Este necesară ajutarea copiilor cu autism și cu alte tulburări de dezvoltare să-și descopere și să-și utilizeze potențialul la cel mai înalt nivel, oferindu-le programe de intervenție terapeutică personalizate. Medicii de familie pot realiza screening-ul (depistarea activă) pentru copiii cu vârsta între 1-3 ani, și, bineînțeles, medicul, pedagogul, psihologul și părinții pot lucra în echipă pentru a ajuta copilul cu autism.
Printre factorii de risc pentru ca o persoană să dezvolte autism sunt: factori genetici de predispoziție, anumite medicamente administrate în timpul sarcinii (de ex. acidul valproic și talidomida au fost corelate cu un risc mai crescut), părinți mai în vârstă.
Semnele și simptomele autismului: lipsa interesului pentru obiecte, evitarea contactului vizual, dificultăți în înțelegerea sentimentelor altor persoane sau în exprimarea propriilor sentimente, preferința pentru izolare, repetarea cuvintelor sau expresiilor auzite, dificultăți în exprimarea nevoilor, repetarea unor mișcări tipice, dificultăți de adaptare la schimbări legate de rutina zilnică, pierderea achizițiilor dobândite. Alte simptome ar putea fi: hiperactivitate, impulsivitate, atenție limitată, agresivitate, accese de furie, obiceiuri neobișnuite legate de alimentație și somn, reacții emoționale anormale, absența fricii sau dimpotrivă, exagerarea acesteia.
Pentru persoana cu autism se recomandă terapii specializate care vizează ajutarea dezvoltării lui: logopedie, terapie comportamentală, terapie ocupațională, fiziokinetoterapie, terapie nutrițională, terapie de integrare senzorială, terapie specializată pe sistemul de comunicare prin pictograme etc.
Recomandările pentru promovarea realizării depline a drepturilor persoanelor cu autism:
– îmbunătățirea accesului la diagnosticul precoce și la diagnostic pentru adulți
– promovarea pregătirii profesionale și a programelor destinate părinților
– creșterea accesibilității, incluzivității și flexibilității sistemului educațional
– îmbunătățirea accesului la locuri de muncă
– promovarea unei abordări centrate pe persoană și suport pe tot parcursul vieții în comunitate
– asigurarea accesului la servicii de sănătate de calitate pe o bază egală cu alții
– răspuns la o varietate de nevoi și viața comunității deschisă pentru toți
– asigurarea de spații publice și transport accesibile
– asigurarea dreptului la vot.

 

Raportul Global pentru Tuberculoză din 2017 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că 54 milioane de vieți au fost salvate prin diagnosticul și tratamentul tuberculozei în perioada 2000-2017. În 2017, se estimează un număr de 10 milioane de persoane care aveau tuberculoză (6.726.769 milioane cazuri notificate). Dintre aceştia, 1,6 milioane au decedat prin această boală, inclusiv 0,3 milioane persoane cu co-infecție HIV. Dintre copii, 1 milion s-au îmbolnăvit de tuberculoză și 230.000 au decedat prin această boală, inclusiv cei cu HIV. Doar 6% dintre cazuri au fost în regiunea europeană a OMS și în regiunea OMS din America, având câte 3% din cazuri fiecare.

OMS a elaborat un program de lucru pentru perioada 2019-2023, în vederea eliminării TB, care vizează două obiective:

 • 40 milioane de persoane cu TB să primească îngrijire, inclusiv 3,5 milioane de copii și 1,5 milioane de persoane cu TB rezistenţă la medicamente;
 • Cel puțin 30 de milioane de persoane să beneficieze de servicii de prevenire a TB în perioada 2018-2022.

Conform raportului Supravegherea și monitorizarea tuberculozei în Europa, 2018, elaborat de ECDC și OMS-Europa, în 2016, cele cinci țări cu cel mai mare număr de cazuri incidente de TB, au fost: Rusia (94.000), Ucraina (39.000), Uzbekistan (24.000), România (15.000) și Kazakhstan (12.000).

În România, la sfârșitul anului 2017, erau în evidență 14.000 cazuri noi, 13.004 de cazuri notificate de TB (incidență 72,0%000 locuitori), 4.600 la femei și 9.400 la bărbați. La copiii cu vârste de până la 4 ani s-au înregistrat 280 cazuri la fete și 320 la băieți. S-au înregistrat 927 decese, 741 bărbați și 186 femei.

În 2017, conform buletinului informativ al INSP, cele mai multe decese au fost înregistrate în regiunea de Nord-Est, respectiv 181 decese, reprezentând 0,41% din total decese.

Răspunsul sistemului de sănătate din România pentru reducerea poverii TB se desfăşoară conform Strategiei Naţionale de Control al Tuberculozei 2015 – 2020, şi este realizată în cadrul programelor naționale de sănătate publică finanțate din bugetul Ministerului Sănătății.

Sloganul de anul acesta al Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei este:

ESTE  TIMPUL  SĂ  NE  PROTEJĂM  DE  TUBERCULOZĂ!

Obiectivul propus este creşterea nivelului de informare şi conştientizare  cu privire la problema TB în rândul populației şi în rândul persoanelor cu co-infecţie HIV/TB.

Tuberculoza (tbc) este o boală infecto-contagioasă gravă. Infecţia se transmite mai ales pe cale aeriană, riscul fiind mai mare în spaţii închise, aglomerate, neaerisite – dar posibil şi pe cale digestivă. Boala afectează cel mai adesea plămânii, dar se poate localiza în orice organ, mai ales la copii.

Infectarea nu duce în mod obligator la îmbolnăvire, bacilii pot fi prezenţi în organism în stare „dormantă” – dar în anumite condiţii bacteriile se înmulţesc, provoacă leziuni şi persoana se îmbolnăveşte de tuberculoză. Este vorba de stări cu scăderea imunităţii (capacităţii de apărare a organismului împotriva infecţiilor): alimentaţie şi odihnă insuficientă, muncă excesivă, epuizare; boli cronice (diabet zaharat, cancer, leucemie etc.); alte infecţii, mai ales cu virusul HIV.

Semnele de suspiciune sunt: tuse care ţine mai mult de 3 săptămâni, lipsa poftei de mâncare, slăbire în greutate, stare de oboseală permanentă, transpiraţii, mai ales noaptea, uneori posibilă expectoraţie de sânge. La apariţia acestor manifestări trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic! Nu uitaţi: tuberculoza nu doare!

Tuberculoza este o boală vindecabilă, dar numai dacă tratamentul este făcut corect. Nerespectarea tratamentului prescris (incluzând terapia medicamentoasă, odihna şi alimentaţia corespunzătoare), întreruperea precoce a tratamentului (chiar dacă bolnavul începe să se simtă mai bine) duce la recădere şi cronicizare, dezvoltarea rezistenţei la medicamente, stări care sunt foarte greu de tratat. De aceea, faceţi tot posibilul pentru a evita infectarea, iar în caz de îmbolnăvire, luaţi în serios tratamentul.

Infografic TBC

Pliant_Ce este tuberculoza

Poster_Să ne protejăm de tuberculoză

 

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale – o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor (FDI) este sărbătorită anual pe data de 20 martie, cu scopul creşterii, la nivel global, a gradului de conştientizare a populaţiei privind importanţa menţinerii unei stări optime a sănătăţii orale la orice vârstă.

Prima zi internaţională legată de Sănătatea Orală a fost anunţată încă din anul 1994, în Anul Internaţional al Sănătăţii Orale.

(more…)

 

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) lansată în 2007 are scopul de a creşte gradul de informare a femeilor asupra cauzelor cancerului de col uterin şi de a atrage atenţia asupra mijlocelor de prevenire.

Derulată sub sloganul „Stop Cancerului de Col Uterin!”, campania va continua efortul susţinut pentru reducerea riscului şi intensificarea prevenţiei cancerului de col uterin. SEPCCU a adoptat pentru 2019 tema „Cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică”, în urma initiaţivei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de lansare a Apelului la acţiune pentru eliminarea cancerului de col uterin din mai 2018.

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial şi principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.

În Uniunea Europeană, România se afla într-o situaţie nefavorabilă în privinţa incidenţei şi a mortalităţii prin cancer de col uterin.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

Infografic SEPCCU – ian.2019

 

În data de 28 februarie 2019 se celebrează Ziua Internațională a Bolilor Rare. Campania de informare are sloganul: „Bolile rare – arată că îți pasă”. Tema propusă pentru anul 2019 este: Integrarea și coordonarea serviciilor sociale și de sănătate “.

Orice boală care afectează mai puţin de 5 din 10.000 de oameni este definită ca fiind rară. 80 % dintre acestea sunt boli genetice, 65 % grave. Deşi aceste boli ar fi rare, există foarte multe feluri de boli rare, de aceea se constată că 6-8 % din populaţia Europei suferă de o boală rară.

A 12-a ediție a Zilei Internaționale a Bolilor Rare se va concentra pe depășirea lacunelor în coordonarea serviciilor medicale, sociale și de sprijin pentru a face față provocărilor cu care se confruntă zilnic oamenii care trăiesc cu o boală rară și familiile lor din întreaga lume.

Ziua Internațională a Bolilor Rare 2019 este o oportunitate de a face parte dintr-o mișcare globală adresată factorilor de decizie politică, personalului medical și serviciilor de îngrijire pentru a coordona mai bine toate aspectele legate de îngrijirea persoanelor care suferă de o boală rară.

Trebuie să exprimăm spiritul de solidaritate faţă de persoanele care suferă de o boală rară şi familiile lor. Organizațiile de pacienți, politicienii, profesioniştii din sistemul sanitar, cercetătorii, încearcă să sensibilizeze opinia publică în legătură cu acest subiect.

Toată lumea ştie că sistemul sanitar pune accent important pe asigurarea serviciilor de sănătate pentru pacienţii având boli care reprezintă interes de sănătate publică, prin programe de prevenire, depistare, diagnostic până la tratament şi îngrijiri. Populaţia generală este informată despre multe astfel de boli, deoarece hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat apar în anturajul fiecăruia dintre noi.

Pacienţii cu boli rare au nevoie de atenţie şi au dreptul la aceleaşi şanse ca ceilalţi. Ei sunt într-o situaţie specială: adesea se ajunge mai dificil la diagnostic, eventual prin mai multe etape, investigaţii suplimentare, iar medicii depun un efort în plus pentru identificarea bolii, găsirea cauzelor şi soluţiilor. Sistemul sanitar trebuie să fie pregătit pentru servirea unor asemenea cazuri. Managementul nu-şi poate permite „speculaţii” dacă din punct de vedere economic este „rentabilă sau nu” asigurarea îngrijirilor medicale pentru pacienţii cu boli rare: ei merită să fie ajutaţi ca oricare altă persoană suferindă.

Societatea trebuie să acorde tot sprijinul pentru pacienţii cu boli rare, în spiritul „nu lăsăm pe nimeni în urmă” – chiar dacă au nevoi speciale cauzate de boala lor.

Câteodată medicii lucrează în echipe pentru rezolvarea anumitor cazuri mai complicate, şi trebuie să depăşească confortul rutinei pentru a asigura acelaşi nivel ştiinţific, aceeaşi calitate şi în cazul pacienţilor cu boli rare.

 

http://www.dspjsm.ro/fisiere/Promovare/Infografic_Boli_Rare.jpg

 

INFORMARE IMPORTANTĂ !

Pentru situaţii medicale legate de diagnosticul şi/sau tratamentul problemelor sexuale şi reproductive, la solicitarea expresă a minorului în vârstă de peste 16 ani, minorii îşi pot exprima consimţămîntul informat în absenţa părinţilor sau reprezentantului legal, în conformitate cu Art.661 din Legea nr.95/2006, republicată, privind reforma în domeniul sănătăţii.

Ghidul privind expunerea la radiaţii ionizante a femeilor gravide sau aflate la vârsta fertilă puteţi descărca  AICI !

 

În conformitate cu prevederile art. 108 din Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 679/2017 din 19 iunie 2017 pentru aprobarea Statutului Colegiului Fizioterapeuţilor din România, În data de 05.10.2017 a fost adoptat Regulamentul electoral pentru constituirea legală a primelor organe de conducere ale Colegiului Fizioterapeuţilor din România.

Pentru informarea persoanelor interesate, vă punem la dispoziţie Regulamentul electoral şi Anexele 1 – 2 ataşate prezentei.

 

 

INFORMARE IMPORTANTĂ !!!

Conform Ordinul nr. 198511305/5805/2016 privind aprobarea metodologiei pentru evaluarea şi intervenţia integrată în vederea încadrării copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap, a orientării şcolare şi profesionale a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi în vederea abilitării şi reabilitării copiilor cu dizabilităţi şi/sau cerinţe educaţionale speciale, unitatile sanitare care pot completa Certificatul medical tip A5, sunt urmatoarele:

 1. SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA SATU MARE CU AMBULATORIUL
  DE SPECIALITATE AL SPITALULUI
 2. SPITALUL MUNICIPAL CAREI AMBULATORIUL DE SPECIALITATE AL
  SPITALULUI
 3. SPITALUL ORASENESC NEGRESTI OAS AMBULATORIUL DE
  SPECIALITATE AL SPITALULUI

Adresă în PDF

 

În conformitate cu Art. 13. alin. 8.) al Legii 458/2002 privind calitatea apei potabile republicată.

” Autoritatea de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, împreună cu producătorii, respectiv, distribuitorii de apă potabilă,  întocmesc şi publică anual Raportul judeţean,  respectiv al municipiului Bucureşti, privind calitatea apei potabile”.

Vă comunicăm  raportul de sinteză privind calitatea apei potabile:

 

Având în vedere sesizările primite în ultimele zile privind deficitul de sânge şi produse de sânge din unele unităţi sanitare, Ministerul Sănătăţii face un apel către cetăţeni pentru donarea voluntară.

“În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile “, a declarat Nicolae BĂNICIOIU, ministrul Sănătăţii.

În beneficiul pacienţilor, Ministerul Sănătăţii vrea să îmbunătăţească modul de donare a sângelui în rândul populaţiei,  astfel încât să încurajeze din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae BĂNICIOIU a cerut astăzi reprezentanţilor Institutului Naţional de Hematologie analizarea posibilităţii de prelungire a programului de lucru la centrele de transfuzii, dar şi creşterea numărului de  utilizări a celor 5 centre mobile de recoltare achiziţionate în anul 2009. Ministerul Sănătăţii va monitoriza cu atenţie utilizarea acestora pentru îmbunantăţirea activităţii în mod continuu şi a obţinerii rezultatului optim de la fiecare centru mobil de recoltare de sânge.

“Autocarele trebuie folosite nu numai în locuri publice. Trebuie să se deplaseze la instituţii, firme pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, aşa cum se procedează şi în  alte ţări europene. Fiecare autocar va deservi un număr de judeţe iar activitatea va fi monitorizată atent în vederea creşterii numărului de donări şi reducerii lipsei de sânge”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Unde si in ce conditii poti fi donator de sange:

CENTRUL DE TRANSFUZIE SANGUINA SATU MARE;  Str. Careiului nr. 26; Telefon: 0361-881-202;

Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indepliniti următoarele condiţii:

vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
greutate peste 50Kg
puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
sa nu fi sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine

Donatorii nu trebuie să aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:

hepatită (de orice tip)
TBC
sifilis
malarie
epilepsie si alte boli neurologice
boli psihice
bruceloză
ulcer
diabet zaharat
boli de inimă
boli de piele: psoriazis, vitiligo
miopie forte peste (-) 6 dioptrii
cancer

 

Tagged with:
 

Vă comunicăm lista cu toate apele identificate ca ape de îmbăiere pentru sezonul de imbaiere 2012

–    Lacul balastiera Apa   – SC APA NORD VEST SRL comuna Apa, Judeţul Satu Mare.
–    Lacul balastiera Iojib – SC AGROPRODEXPORT SRL  comuna Medieşu Aurit, Judeţul Satu Mare
–    Lacul Mujdeni                – Primaria  Comunei Orasu  Nou,  Judeţul Satu Mare.

 
DSP Satu Mare - www.dspjsm.ro