Pe 5 iunie, locuitorii judeţului Satu Mare sunt aşteptaţi să afle ce înseamnă „prea mult”,

la Ziua Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool

Pe perioada lunii iunie 2019 se desfăşoară campania de informare-educare-conştientizare cu tema Luna Naţională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool. În parteneriat du asociaţia ALIAT (Alianţa pentru Lupta împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor), în data de 5 iunie, se va organiza    Ziua Naţională de Testare a Consumului de Alcool, aceasta reprezentând cel mai amplu proiect de testare şi prevenire a consumului riscant de alcool din ţară. Harta locaţiilor din ţară în care se află centrele de testare poate fi accesată pe www.ziuaaudit.ro . Locuitorii judeţului Satu Mare sunt aşteptaţi în unul dintre centrele locale (DSP Satu Mare, str. Avram Iancu 16 şi Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare, str. Ialomiţei 9) să se alăture acestei acţiuni şi să-şi evalueze, în doar 5 minute, nivelul de consum de alcool, prin aplicarea chestionarului AUDIT, alcătuit din 10 întrebări scurte. Testarea AUDIT este o metodă confidenţială, fără înregistrarea numelui sau altor date care ar putea servi la identificarea respondentului. Se înregistrează doar date necesare pentru realizarea unei statistici pe ţară (localitate, sex, vârstă, stare civilă, studii).

Chestionarul AUDIT este un instrument ştiinţific de evaluare a consumului personal de alcool, dezvoltat de OMS şi utilizat în peste 190 de ţări din lume, fiind cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea timpurie a unui consum riscant. Cu ajutorul acestuia, participanţii la Ziua Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool vor putea să îşi evalueze consumul personal de alcool şi să evite astfel problemele de sănătate viitoare, cauzate de consumul dăunător.

„Suntem tentaţi să asociem consumul riscant de alcool cu problemele severe legate de abuz şi dependenţă. Totuşi, problemele mari de mâine încep cu problemele mici de azi, şi, dacă reuşim să depistăm problemele mici azi, putem să prevenim agravarea lor. Chestionarul AUDIT cuprinde 10 întrebări scurte, iar scorul obţinut pe baza răspunsurilor îi indică respondentului dacă felul în care consumă alcool îi afectează sau nu sănătatea. Astfel, îndemnăm oamenii care consumă alcool, indiferent de cantitate sau de frecvenţă, să afle ce scor obţin, pentru a se cunoaşte mai bine, pentru a afla din timp dacă fac parte sau nu dint-o categorie de risc şi pentru a beneficia de informaţii suplimentare despre cum să îşi protejeze sănătatea”, a declarat Dr. Eugen Hriscu, psihiatru şi psihoterapeut cu experianţă în adicţii, directorul ştiinţific al ALIAT.

Consumul dăunător de alcool reprezintă o problemă importantă de sănătate publică: România este pe locul 8 în Regiunea Europeană şi pe locul 9 în lume la consumul de alcool pe cap de locuitor, cu 12,6 litri de alcool pur / locuitor / an, peste media UE de 9,8 litri, potrivit ultimului raport global al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din 2018. Conform OMS, alcoolul este a treia cauză de boală şi moarte prematură pentru populaţia generală, fiind responsabil pentru mai mult de 200 de boli.

La gravide, consumul de alcool este un factor de risc pentru evoluţia sarcinii, fiind asociat cu moartea fătului, avort spontan, naştere prematură, creştere intrauterina deficitară a fătului, greutate mică la naştere a nou-născutului. Alcoolul interferează cu dezvoltarea normală a diferitelor ţesuturi şi organe ale fătului, în principal la nivelul sistemului nervos, determinând tulburări ireversibile: sindrom alcoolic fetal. Semnele şi simptomele sindromului includ malformaţii ale capului, feţei şi organelor interne, retard mental şi tulburări comportamentale, dificultăţi de funcţionare şi de adaptare la viaţa cotidiană, cu manifestări pe parcursul întregii vieţi. Formele de manifestare şi severitatea acestori pot varia de la individ la altul. Sindromul alcoolic fetal poate fi prevenit prin abstinenţa de la alcool pe durata sarcinii.

Adolescenţii şi tinerii prezintă o populaţie în mod particular la risc, datorită percepţiei inadecvate asupra consecinţelor alcoolului. Unul din zece decese la femeie cu vârsta între 15 şi 29 ani şi unul din patru decese la bărbaţii de aceeaşi vârstă este legat de consumul de alcool. Aproximativ 80% din adolescenţii din România, în vârstă de 16 ani, au consumat cel puţin o dată în viaţă alcool. Vârsta medie la care adolescenţii din România încep să bea este de 14 ani, numărul băieţilor care consumă alcool dublându-se până la vârsta majoratului. Cei mai vulnerabili la efectele alcoolului sunt adolescenţii care încep să bea înainte de a împlini 15 ani. Aceştia au un risc de 4-7 ori mai mare de a deveni dependenţi de alcool faţă de colegii lor care încep să bea după vârsta de 17 ani. Pe perioada adolescenţei, cu fiecare an câştigat fără consum de alcool, riscul dependenţei scade în medie cu 10%.

Scopul campaniei de informare este formarea unor valori şi atitudini pozitive faţă de stilul de viaţă sănătos şi stimularea schimbărilor pozitive în comportamentul legat de alcool. Grupurile ţintă ale campaniei din acest an sunt gravidele, femeile care planifică o sarcină în viitorul apropiat, precum şi copiii şi tinerii sub 18 ani.

Mesajul cheie pentru gravide este: Pentru gravide nu există un tip de băutură alcoolică sau cantitate sigură de alcool care să poată fi consumate fără riscul unor efecte negative asupra sarcinii şi dezvoltării fătului.

Mesajul cheie pentru copii şi tineri este: Consumul de alcool în copilărie sau adolescenţă îţi poate afecta dezvoltarea sistemului nervos şi performanţele şcolare, relaţiile cu cei din jur, comportamentul social şi sănătatea mintală.

Sloganul campaniei este: Nu merită să rişti! Să luăm aminte de acest mesaj în fiecare zi, şi să nu ne lăsăm cuceriţi de farmecul fals al acelor „bulgări de zăpadă” (obiceiul de a consuma alcool în orice împrejurare, din fel-şi-fel de motive), pentru că problema poate creşte pe neobservate rezultând o avalanşă capabilă să ne distrugă viaţa.

 

Comments are closed.



DSP Satu Mare - www.dspjsm.ro