În data de 17 mai 2019 se celebrează  Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii; cu acest prilej dorim să atragem atenţia asupra acestei probleme de sănătate publică.

Hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă o provocare globală de sănătate, dată fiind prevalenţa ridicată şi morbiditatea cardiovasculară şi renală asociată, fiind principalul factor de risc pentru deces şi dizabilitate la scară mondială, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Societăţii Internaţionale de Hipertensiune.

Se estimează că hipertensiunea arterială a fost responsabilă pentru 9,4 milioane de decese şi 162 milioane ani de viaţă pierduţi în 2010, pentru 50% dintre bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale şi insuficienţa cardiacă, 13% dintre decese la scară mondială şi peste 40% dintre decesele la persoanele cu diabet.

În prezent HTA a atins dimensiuni epidemice. Numărul persoanelor cu HTA a crescut de la 600 milioane în 1980 la aproape 1 miliard în 2008, şi ca urmare a procesului de creştere a populaţiei, şi a fenomenului de îmbătrânire se estimează o creştere de până la 1,56 miliarde în 2025.

În România a fost derulat în anul 2016 studiul SEPHAR III care a relevat o prevalenţă a hipertensiunii arteriale de 45,1% în rândul populaţiei adulte. Conform studiului, 80,9% dintre adulţii hipertensivi ştiau că suferă de această boală, în timp ce restul de 19,1% au fost diagnosticaţi cu ocazia studiului. Aceasta înseamnă că aproximativ 1 din 5 cetăţeni români cu hipertensiune arterială nu este conştient de această condiţie, fiind expus unor riscuri importante în ceea ce priveşte starea de sănătate, generate de lipsa unei îngrijiri adecvate care să asigure controlul eficient al afecţiunii.

În ultimii ani, rata de cunoaştere a hipertensiunii arteriale arată o îmbunătăţire semnificativă, crescând succesiv, de la 44,3% în anul 2005 (SEPHAR I), 69,55% în 2012 (SEPHAR II), la 80,9% în anul 2016 (SEPHAR III).

România rămâne totuşi în topul ţărilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele studiului SEPHAR III confirmă că HTA, alături de ceilalţi factori de risc cardiovascular reprezintă probleme majore la nivelul sănătăţii populaţionale.

În prezent, eforturile se concentrează pe conceperea şi implementarea unor programe de prevenţie, diagnosticare precoce şi control pe termen lung.

Sloganul Zilei Mondiale este:

Cunoaşte-ţi valorile presiunii arteriale!

Este bine să profităm de orice ocazie de a ne măsura tensiunea arterială, cu prilejul unei consultaţii medicale de rutină, să participăm la acţiuni medicale de măsurarea gratuită a tensiunii, sau chiar să avem tensiometru acasă şi să ne verificăm adesea valorile. Hipertensiunea începe de la valori de 140 / 90. Tensiunea arterială neglijată, dacă nu este adusă la valori normale cu ajutorul tratamentului, poate afecta serios vasele mici de sânge în ochi, creier, inimă, rinichi, cu consecinţe foarte grave. Acest lucru se întâmplă chiar dacă tensiunea arterială este doar puţin ridicată şi nu este resimţită de pacient ca o stare de rău, de aceea HTA este considerat un fel de ucigaş tăcut. O criză hipertensivă, cu valori foarte ridicate poate duce la fenomene acute posibil fatale, HTA fiind factor de risc major pentru boala coronariană şi accidentele vasculare cerebrale.

Cunoaşteţi-vă riscurile să puteţi acţiona împotriva lor, pentru a vă menţine sănătatea!

 

Comments are closed.



DSP Satu Mare - www.dspjsm.ro