În data de 8 noiembrie 2019, medicii radiologi şi imagişti, tehnicienii şi profesioniştii din domenii conexe celebrează Ziua Internaţională a Radiologiei, cu sloganul campaniei mondiale „Să sărbătorim împreună!”, tema fiind „Imagistica Sportivă”. Sloganul campaniei naţionale de informare este: Imagistica sportivă – o mână întinsă noilor recorduri! Obiectivele marcării acestei zi este de a creşte nivelul de conştientizare asupra rolului radiologiei în cadrul unor îngrijiri de sănătate sigure, precum şi de a îmbunătăţi înţelegerea rolului pe care medicii radiologi şi imagişti, împreună cu tehnicienii radiologi îl joacă în cadrul procesului de acordare a îngrijirilor de sănătate. Tot în aceeaşi zi este şi Ziua Internaţională a Radiografiei, subliniind rolul investigaţiilor radiologice şi imagistice atât în stabilirea diagnosticului cât şi rolul aparatelor performante în unele tipuri de tratament, cum ar fi de exemplu radioterapia.

Imagistica sportivă (şi radiologia musculo-scheletică) a fost aleasă ca temă principală a zilei în 2019, pentru a evidenţia rolul esenţial al imagisticii în detectarea, diagnosticul, prognosticul şi tratamentul leziunilor legate de sport. Nu este vorbă doar de investigarea radiologică a oaselor. Dezvoltarea imaginilor cu ultrasunete şi rezonanţă magnetică, în special în ultimii 20 de ani, a dus la vizualizarea superioară a tendoanelor, ligamentelor şi cartilajelor. Se doreşte conştientizarea şi informarea populaţiei cu privire la:

  1. Potenţialul medical şi ştiinţific al imagisticii medicale
  2. Rolul esenţial al radiologilor şi al imagiştilor în cadrul echipei medicale
  3. Standardele educaţionale şi profesionale crescute solicitate personalului care lucrează în domeniul imagisticii medicale. …..mai departe …..
 

Comments are closed.



DSP Satu Mare - www.dspjsm.ro