14 NOIEMBRIE: ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI

În fiecare an, în data de 14 noiembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Diabetului, iar celebrarea este condusă de către Federaţia Internaţională de Diabet (FID) şi asociaţiile membre (numărul acestora depăşeşte 200, şi sunt prezente în peste 160 de ţări). Ziua Mondială a Diabetului a fost stabilită în anul 1991 de cădre FID şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ca răspuns a preocupării crescnde cu privire la ameninţarea la adresa sănătăţii pe care o reprezintă diabetul – şi a devenit a zi oficială a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 2007 prin adoptarea Rezoluţiei Naţiunilor Unite 61/225. Implicarea OMS în prevenirea şi controlul diabetului zaharat are scopul de stimulare şi sprijin pentru adoptarea de măsuri eficiente în supravegherea, prevenirea şi controlul diabetului şi complicaţiilor acestuia. Logo-ul Zilei Mondiale a Diabetului este cercul albastru, simbol care sugerează caracterul global al diabetului.

Cu această ocazie se doreşte atragerea atenţiei asupra problemelor de importanţă majoră în privinţa diabetului zaharat şi menţinerea diabetului în atenţia populaţiei în mod susţinut.

Strategia globală privind dieta, activitatea fizică şi sănătatea are un rol important în lupta împotriva diabetului, iar promovarea alimentaţiei sănătoase şi a activităţii fizice regulate contribuie şi la reducerea problemei legate de suprapondere şi obezitate.

În anul 2017, la nivel mondial trăiau peste 425 milioane de persoane adulte cu diabet, majoritatea având diabet tip 2 care poate fi prevenit prin activitate fizică regulată şi dietă sănătoasă, echilibrată. În acelaşi an, numărul deceselor datorate diabetului şi hiperglicemiei a fost de 3,7 milioane.

Conform studiului naţional privind „Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi” (PREDATORR), în anul 2017, în România, la o populaţie adultă de 14.382.000 erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet la adulţi cu vârste între 20 şi 79 de ani, cu o prevalenţă a bolii de 12,4%. În realitate există numeroase cazuri de diabet (încă) nediagnosticate.

Campania de informare pentru Ziua Mondială a Diabetului 2018-2019 este intitulata Familia şi diabetul, şi are ca scop conştientizarea populaţiei cu privire la impactul diabetului asupra familiei precum şi promovarea rolului familiei în managementul, îngrijirea, prevenirea şi educaţia despre diabet. Pentru anul 2019, sloganul campaniei naţionale este: „Diabetul – o problemă şi a familiei”, subliniind necesitatea unei mai bune informări a membrilor familiilor pacienţilor cu diabet, referitor la gestionarea acestei afecţiuni. Astfel, familiile au un rol cheie în gestionarea factorilor modificabili de risc pentru diabetul de tip 2 şi trebuie susţinute prin educaţie, resurse şi oportunităţi adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Diabetul este o boală cronică, progresivă, dar persoanele cu diabet pot trăi o viaţă lungă şi sănătoasă cu un bun management al diabetului, ceea ce include pe lângă menţinerea glicemiei în limite normale (cu diferite combinaţii între dietă, medicamente şi injecţii de insulină, plus mişcare), şi controlul factorilor de risc pentru complicaţii, aceşti factori fiind hipertensiunea arterială şi nivelul ridicat al colesterolului în sânge. Acestea pot fi gestionate bine cu alimentaţie sănătoasă, activitate fizică regulată, menţinerea unei greutăţi corporale adecvate, utilizarea corectă a medicamentelor, aşa cum sunt prescrise de medic, asistenţă medicală regulată şi organizată, oferită de către specialişti. Atenţia din partea familiei poate ajuta şi la încurajarea testărilor regulate ale glicemiei la toţi membrii familiei, la îndrumarea la medic facilitând un diagnostic precoce dacă se observă apariţia unor semne de suspiciune (sete excesivă şi gură uscată, urinări frecvente şi abundente, lipsă de energie, oboseală, vindecarea lentă a leziunilor, vedere înceţoşată etc.)

Infografic ZMD

Pliant ZMD

Poster ZMD

 

Comments are closed.



DSP Satu Mare - www.dspjsm.ro