În fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată Ziua Naţională fără Tutun, având scopul de a conştientiza publicul şi decidenţii politicilor de sănătate în privinţa poverii sociale enorme (boli, dizabilităţi, decese premature) atrase de consumul de tutun; se are în vedere stimularea modificării comportamentale şi măsuri legislative specifice.

În România se înregistrează o prevalenţă semnificativă a fumatului: peste 5 milioane şi jumătate de fumători, dintre care mai mult de 5 milioane fumează zilnic. Studiul GATS România 2018 a arătat că prevalenţa consumului de tutun în România este de 30,7%. Peste 230.000 de adulţi folosesc ţigări electronice, conturându-se o nouă ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei, mai ales în lumina celor mai recente date despre impactul asupra sănătăţii al acestor produse (efecte hepatolitice şi apariţia pneumoniei de tip chimic, observate în studii experimentale pentru produsele cu tutun care se încălzeşte).

Povara economică şi costurile pentru sănătate cauzate de consumul de tutun pot fi reduse prin implementarea măsurilor Convenţiei Cadru pentru Controlul Tutunului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), măsuri care s-au dovedit a fi eficiente, şi pe care România le implementează de la adoptarea lor. Fiind una dintre ţările care au ratificat Convenţia, România şi-a asumat un angajament internaţional de a continua să pună accentul pe sănătate plin implementarea fiecăreia dintre acţiunile aferente pachetului MPOWER:

Monitorizare (şase studii în cadrul Sistemului Global de Supraveghere a Tutunului (Global Tobacco Surveillance System, GTSS)

Protecţie, prin interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise în anul 2016

Oferirea de ajutor pentru renunţarea la fumat (mai bine zis: eliberarea de fumat)

– avertizare (Warning), prin introducerea avertismentelor grafice pe pachetele de ţigări

– implementarea legislaţiei privind interzicerea publicităţii, promovării şi sponzorizării produselor din tutun (Enforce bans)

– creşterea (Raise) taxelor pe tutun.

Cu toate măsurile remarcabile pe care România le-a luat pentru combaterea acestui flagel, între anii 2011 şi 2018, consumul de tutun în România a crescut cu 14,9%, mai ales prin creşterea consumului în rândul tinerilor din grupa de vârstă 15-24 ani (cu o creştere relativă de 48,3%) şi a femeilor (cu o creştere relativă de 27%), şi prin scăderea celor care şi-au propus să se lase de fumat în viitor.

Potrivit Societăţii Române de Pneumologie, aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători (şi din restul de 15%, mulţi sunt foşti fumători), iar anual 42.000 de decese se datorează fumatului (printre bolile cauzate numărându-se şi cancere cu alte localizări (de ex. cancer de buze, laringe, vezică urinară etc.), infarct miocardic şi o serie de alte îmbolnăviri.

Fumatul omoară mai mult decât alcoolul, drogurile, accidentele de circulaţie, obezitatea, tentativele de sinucidere, luate toate la un loc!

Campania de informare din acest an este un apel pentru sănătate cu sloganul:

Pentru sănătate spune NU consumului de tutun!

Scopul campaniei este prevenirea consumului de tutun în orice formă printr-o informare corectă şi conştientizare asupra beneficiilor renunţării la fumat: evitarea bolilor, dizabilităţilor, deceselor premature, şi totodată a risipei financiare, economisind bani importanţi pentru familii. Obiectivele campaniei sunt:

– creşterea numărului persoanelor din grupul ţintă informate despre beneficiile renunţării la fumat

– informarea şi conştientizarea persoanelor nefumătoare, sau a celor care doar au experimentat fumatul, privind efectele nocive ale fumatului asupra sănătăţii lor cât şi a celor din jur

– sensibilizarea populaţiei şi a profesioniştilor din sistemul sanitar despre pericolul pe care îl reprezintă utilizarea dispozitivelor electronice cu nicotină (ţigări electronice sau tutun încălzit). Dragi fumători, găsiţi-vă motivaţie (sănătate, economisire de bani, atingerea unei imagini mai favorabile, sau pur şi simplu: „de dragul celor dragi”), şi eliberaţi-vă din sclavia fumatului! Faceţi acest cadou pentru familie – un cadou de care şi Dvs. veţi beneficia considerabil. Vă dorim mult succes!

Infografic ZNT 2019

Pliant ZNT 2019 tineri

ZNT 2019 Poster riscuri fumat

ZNT 2019 Poster_beneficii_renuntare

ZNT 2019 Poster (populatie)-vaping

ZNT 2019 Poster (medici)-vaping

 

Comments are closed.



DSP Satu Mare - www.dspjsm.ro