Informăm publicul larg şi invităm femeile cu vârste între 24 si 64 de ani sa beneficieze de testarea gratuita prilejuita de acest proiect!

Toate femeile cu vârsta între 24 și 64 de ani sunt invitate să efectueze un test gratuit Babeș Papanicolaou sau HPV la unul din centrele partenere din județul Satu Mare ale Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

Satu Mare

  • Clinica Gynoprax – Str. Cardinal Iuliu Hossu 57, tel: 0770 367 505
  • Spitalul Județean de Urgență Satu Mare – Str. Ravensburg 2, tel: 0261 748 499

 Carei

  • Spitalul Carei
    • B-dul 25 Octombrie 25, tel: 0261 706 313
    • p.spitalcarei.ro – pentru programări online

Tăşnad

  •  C.M.I Dr. Besenyodi Beata , Srada Zorilor, nr. 14

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) implementează proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa Ii – Regiunea Nord Vest”, Cod SMIS: 140501. Proiect cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020

Programul se adresează tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani cu domiciliul în oricare din județele regiunii Nord Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare) asigurate sau neasigurate.

Ce este HPV?

HPV este virusul care produce o infecție transmisă prin contact sexual, cunoscut sub denumirea de Human Papilloma Virus (limba engleză) sau Virusul Papiloma Uman (limba română). Majoritatea persoanelor active sexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vieții lor.

Există peste 100 de tipuri de HPV. Aceste tipuri sunt fi e de risc scăzut și pot să cauzeze veruci (condiloame) genitale, fi e de risc înalt, caz în care pot să provoace leziuni precanceroase ale colului uterin, care dacă nu sunt depistate și nu sunt tratate la timp se pot dezvolta lent în cancer de col uterin.

Care sunt simptomele infecției cu HPV?

Infecția cu HPV nu prezintă simptome. Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt eliminate spontan și se vindecă de la sine, în special la femeile tinere, însă în anumite cazuri, infecția cu HPV devine persistentă și poate produce leziuni, veruci (condiloame) genitale sau leziuni precanceroase. Tipurile de HPV care produc veruci sunt diferite de tipurile de HPV care pot produce cancer.

Pentru a depista infecția cu HPV este important ca femeile să se testeze periodic.

Există tratament pentru infecția cu HPV?

Nu există tratament pentru infecția cu HPV, dar există tratament pentru efectele negative pe care infecția le are asupra sănătății. Verucile (condiloamele) genitale pot fi îndepărtate. Lăsate netratate acestea se pot înmulți sau pot crește în dimensiuni. Leziunile precanceroase ale colului uterin pot fi tratate, prin diferite metode în funcție de indicațiile medicului dumneavoastră. Astfel îndepărtați riscul de apariție a cancerului de col uterin.

Condiţii de testare

  • Testul Babeş-Papanicolaou se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 24-29 de ani
  • Testul HPV se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 30-64 de ani
  • Fără histerectomie totală
  • Fără un diagnostic confirmat de cancer de col uterin
  • Asigurate sau neasigurate
  • Fără bilet de trimitere, doar cu buletin/CI, cu domiciliul în Regiunea Nord-Vest (Cluj, Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud)

Unde se mai realizează teste GRATUITE  Babeș-Papanicolaou și HPV

Teste gratuite se realizează la cabinetele partenere ale Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca sau la Unitatea Mobilă de Testare.

Informații despre cancerul de col uterin, lista centrelor de testare din Regiunea Nord-Vest și programul Unității Mobile de Testare sunt accesibile pe site-ul proiectului www.potisaprevii.eu secțiunea Programări, accesând pagina de Facebook „Poţi să Previi” sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 390 391

Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

 

https://www.potisaprevii.eu

 

Comments are closed.



DSP Satu Mare - www.dspjsm.ro