În perioada 16 – 22 septembrie 2019 se celebrează Săptămâna Europeană a Mobilităţii şi se organizează campania cu sloganul : „Mergi cu noi!”.

Tema campaniei Săptămânii Europene a Mobilităţii, pentru anul 2019 este:

Mersul pe jos şi cu bicicleta în condiţii de siguranţă rutieră.

În cadrul campaniei, ziua de 22 septembrie este declarată Ziua fără maşini.

   Campania SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂŢII din acest an încurajează oamenii să aleagă moduri active de deplasare: să combine mersul pe jos şi mersul cu bicicleta,  eventual la distanţe mari să folosească transportul în comun.

Ediţia din acest an a campaniei este o oportunitate de a face parte dintr-o mişcare europeană adresată autorităţilor locale şi locuitorilor din mediul urban pentru a-şi corobora eficient acţiunile în vederea reducerii gradului de poluare urbană.

Obiectivele campaniei sunt:

  • Conştientizarea populaţiei în vederea formării unor atitudini pozitive faţă de stilul de viaţă sănătos prin adoptarea mobilităţii alternative (mersul pe jos şi cu bicicleta)
  • Prezentarea de alternative de mobilitate durabilă locuitorilor din mediul urban.

În secolul XXI. am ajuns să ne dăm seama că trebuie să avem grijă de mediul înconjurător, să contribuim fiecare dintre noi la încercarea de a îmbunătăţi condiţiile în sensul reducerii poluării. Această tendinţă presupune reducerea producerii gazelor de eşapament, strângerea selectivă a deşeurilor, reciclare, protecţia naturii etc. Este nevoie de conştientizarea şi sensibilizarea populaţiei  asupra problematicii poluării mediului din oraşe, ceea ce înseamnă totodată şi posibilitatea creşterii calităţii vieţii prin adoptarea deplasării multimodale. Lipsa de mişcare, lipsa exerciţiilor fizice sunt dăunătoare sănătăţii, ceea ce se reflectă şi în creşterea cazurilor de morbiditate legată de sedentarism: obezitatea, bolile cardiovasculare şi metabolice, afectarea articulaţiilor etc.

Adulţii pot da un exemplu copiilor reducând folosirea maşinii în interiorul oraşului, alegerea mersului pe jos, şi pot îndemna copii să petreacă mult mai mult timp în aer liber, mai ales când este timp frumos, să participe la jocuri care presupun activitate fizică, să facă zilnic exerciţii fizice, să practice sport. Totul trebuie să aibă un început. Dacă toată Săptămâna Europeană a Mobilităţii mergem pe jos la serviciu şi la şcoală, putem să ne obişnuim cu ideea, şi să continuăm, spre binele nostru, pentru sănătatea noastră. Mergi cu noi! Haideţi cu toţii cu noi!

 

Comments are closed.



DSP Satu Mare - www.dspjsm.ro