În data de 18 mai 2019 se celebrează Ziua Europeană împotriva Obezităţii (ZEIO) care este o platformă de campanie a Asociaţiei Europene pentru Studiul Obezităţii, cea mai importantă organizaţie europeană responsabilă de cercetarea în domeniul obezităţii. Cu ocazia ZEIO, comunităţile din sănătate, cele ale pacienţilor şi cele politice îşi adună forţele pentru a creşte gradul de informare şi conştientizare în ceea ce priveşte obezitatea şi multe alte afecţiuni asupra cărora aceasta are impact.

ZEIO a avut loc pentru prima dată în 2010, iar de atunci se desfăşoară în fiecare an în a treia sâmbătă a lunii mai. Tema propusă pentru 2019 este: Împreună împotriva obezităţii, iar sloganul este: Să acţionăm pentru un viitor mai sănătos!

Scopul campaniei este creşterea numărului de persoane informate în privinţa riscurilor pentru sănătate pe care le prezintă supraponderea; în privinţa nutriţiei echilibrate precum şi a gradului de informare a profesioniştilor din sănătate asupra problematicii obezităţii şi metodelor de management al pacienţilor cu obezitate.

Mai multe rapoarte ştiinţifice au arătat că, în cazul în care obezitatea şi supragreutatea continuă să crească în ritmul alarmant de până acum, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetăţenii europeni până în anul 2030. în unele ţări, procentul ar putea ajunge la 90%.

Printre statele membre ale Uniunii Europene pentru care sunt disponibile date, cele mai mici ponderi ale obezităţii în 2014 în rândul populaţiei cu vârsta de 18 ani şi peste, s-au înregistrat în România (9,4%) şi Italia, înainte de Olanda (13,3%), Belgia şi Suedia (ambele 14,0%). La polul opus al scalei, obezitatea a afectat mai mult de 1 din 4 dintre adulţii din Malta (26,0%), şi aproximativ 1 din 5, în Letonia (21,3%), Ungaria (21,2%), şi Estonia (20,4%). Urmărind evoluţia prevalenţei obezităţii la adulţi în România în perioada 1975-2016, se observă o tendinţă anuală de creştere a acesteia.

Obezitatea suprasolicită grav inima şi articulaţiile. Pentru a reveni la masa corporală normală, este nevoie de adoptarea unui stil de viaţă sănătos: alimentaţie sănătoasă cu reducerea dulciurilor şi făinoaselor şi creşterea consumului de legume, zarzavaturi, salate; aport de lichide suficient (şi anume: apă în loc de răcoritoare); mişcare, exerciţiu fizic zilnic, mers pe jos; odihnă suficientă.

 

Comments are closed.



DSP Satu Mare - www.dspjsm.ro