În  data de 28 iulie se celebrează Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei.

Aceasta este un eveniment anual, cu atenţia mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatită virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

În 2016, 194 de guverne au adoptat Strategia globală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind hepatita virală, care include obiectivul de a elimina hepatita B şi C până în 2030, dar numai câteva ţări sunt pe cale de a îndeplini aceste obiective.

Din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, mai mult de 290 de milioane (9 din 10!) trăiesc cu hepatita B sau C, fără să ştie. Fără o îmbunătăţire masivă în diagnostic, ratele de tratament vor scădea, ratele de infectare vor creşte şi vom pierde posibilitatea de a elimina hepatita virală în decursul anilor următori.

Sloganul ales pentru anul 2019 este: Să eliminăm hepatita!

Scopul de eliminare a hepatitei virale poate fi atins numai dacă reuşim prevenirea bolii şi dacă depistăm cazurile încă nediagnosticate, aplicându-le îngrijirea şi tratamentul necesar. Prin urmare, campania de sensibilizare care continuă şi în anul 2019, îşi propune să educe, să influenţeze politicile naţionale de testare şi să încurajeze oamenii să se testeze şi/sau să devină susţinători în încercarea de a găsi persoanele nediagnosticate. 

În România, Planul-cadru naţional pentru controlul hepatitelor virale urmăreşte crearea unui cadru de intervenţie bazat pe dovezi, pentru un răspuns la hepatitele virale. Acest răspuns al sectorului de sănătate trebuie să fie cuprinzător şi sistematic, luând în considerare contextul, nevoile şi priorităţile naţionale.

Vă reamintim că hepatita virală A se transmite pe cale digestivă, face parte din categoria „bolilor mâinilor murdare”. Această boală nu se cronicizează, iar pacienţii vindecaţi nu rămân purtători şi nu transmit mai departe infecţia. Cea mai eficientă metodă de prevenire este spălarea frecventă a mâinilor (în special înainte de a mânca, după folosirea WC-ului, după activităţi care implică atingerea animalelor, pământului, lucrurilor murdare, imediat după sosirea acasă).

Hepatitele virale B şi C se transmit pe cale parenterală (adică pe calea sângelui, prin folosirea instrumentelor medicale şi nemedicale de tăiat şi înţepat, nesterilizate corespunzător, şi pe cale sexuală). Pacienţii care s-au infectat, pot rămâne purtători şi astfel pot răspândi infecţia mai departe. Infecţia adesea rămâne nedescoperită, deoarece poate fi asimptomatică sau cu simptome la care pacientul nu dă importanţă, prin urmare transmite mai departe infecţia fără să ştie, iar cealaltă persoană se infectează tot fără să ştie. Hepatita virală C se poate croniciza, afectând ficatul şi crescând considerabil riscul evoluţiei spre ciroza hepatică şi cancerul hepatic. Pentru hepatita virală B există vaccin, fiind deci posibilă profilaxia prin vaccinare. Pentru hepatita virală C însă nu există vaccin, de aceea, singura posibilitate de prevenire este respectarea tuturor regulilor referitoare la măsurile de prevenire a infecţiilor cu transmitere parenterală. Personalul sanitar trebuie să aplice regula de precauţiune universală: să respecte toate regulile amintite mai sus considerând toţi pacienţii potenţial infectaţi.

 

Comments are closed.



DSP Satu Mare - www.dspjsm.ro